![]() |
![]() |
![]() |
Het is lastig organiseren in deze onzekere tijden! Al twee keer hebben we een themadag georganiseerd en weer moeten annuleren. We hebben besloten voorlopig de fysieke thema dagen om te zetten naar online thema sessies. Niet een hele dag maar een uurtje op het einde van een woensdag van 16:00 - 17:00. Kijk bij evenementen voor volgende sessie en je kunt alvast aanmelden.
Het MIC (Medisch Informatica Congres) wordt jaarlijks georganiseerd en trekt honderden deelnemers. Omdat een fysiek evenement ook in 2021 waarschijnlijk nog niet georganiseerd kan worden, worden het komend half een aantal webinars georganiseerd: de MICx. Deze webinars met actuele onderwerpen op zorgICT gebied worden ingevuld door de MIC consortiumpartners: IHE Nederland, MIM, NVKI, RSO Nederland, VIenG, V&VN/CNIO en de VMBI.
De virtuele bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats, op de laatste woensdag van de maand, van 16-17 uur. De data voor de bijeenkomsten zijn: 27 januari, 24 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni.
Meer informatie en inschrijven via de website.
De huidige corona maatregelen hebben nog steeds beperkingen op de manier waarop wij als samenleving mogen samenkomen. Afstand houden en een maximum aantal mensen op bijeenkomsten, die zelfs betrekking heeft op de privé situatie, trekken een zware wissel op iedereen maar bieden ook nieuwe kansen. Mogelijkheden die tot voorkort bijna onmogelijk waren blijken nu effectief om fysieke afstanden te overbruggen waardoor zorg nog steeds geleverd wordt. Deze "nieuwe normaal" is tevens het thema voor onze bijeenkomt op 2 oktober 2020.
Thema van die dag is "Werken met Afstand" waarbij werken en afstand als rode draad door het programma lopen. Deze dag zal er ook anders uitzien als u van ons gewend bent. Geen bijeenkomst die geopend wordt door de voorzitter en u vervolgens de gehele dag mag luisteren naar allerlei interessante onderwerpen. Het nieuwe normaal dwingt ons een meer huiselijke sfeer te creëren waarbij wij in kleine groepen van maximaal 7 personen luisteren maar een presentatie waarna u als groep in discussie gaat over een aantal stellingen die door de presentator zijn neergelegd. U reist als groep gedurende de ochtend langs een viertal verschillende onderwerpen:
Deze dag zal wel officieel geopend worden en sluiten wij om 12:45 af met een gezamenlijke lunch maar wel op 1,5 meter afstand.
Deze titel staat symbool voor de verschillende identiteiten of rollen die iemand kan hebben in zijn dagelijks leven zoals jezelf, als ouder, zorgverlener, patiënt, cliënt, onderzoek deelnemer, klant, etc.
Voor Zorgorganisaties is het realiseren, het beheren en het beheersbaar houden van authenticatie, autorisatie en toegang van verschillende gebruikers tot de diverse systemen, applicaties en informatie vaak een grote uitdaging. De omvang van de organisaties en de samenwerkingsverbanden met andere organisatie maken het behouden van overzicht en controle niet eenvoudig. Daarnaast moet de gebruiker tevreden zijn over het proces maar ook niet onnodige toegang hebben. In de praktijk een moeilijke spagaat. Een soepel werkend I&AM proces is hierbij onontbeerlijk.
Direct aanmelden voor vrijdag 7 februari 2020!
Recent heeft de Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport de derde Kamerbrief gestuurd over elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.
Zijn voornemen is om digitaal het nieuwe normaal te maken voor gegevensuitwisseling in de zorg. In zijn tweede Kamerbrief heeft hij een aantal uitwisselingen genoemd die prioriteit gaan krijgen de komende jaren.
Diens inzet blijft niet beperkt tot gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders onderling. Dezelfde gegevens, in dezelfde taal, kunnen als de patiënt dit wil doorstromen naar de Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO).
Op 4 oktober komen sprekers aan het woord van o.a. het Ministerie van VWS en de Patiëntfederatie om de doelen en de kaders te schetsen, en sprekers uit zorginstellingen komen vertellen waar ze in de praktijk van alledag tegen aan lopen bij het implementeren van diverse gegevensuitwisselingen.
Een actueel thema, met hoge prioriteit uit Den Haag, dus zorg dat je er bij bent op 4 oktober.
09:00-09:30 uur Ontvangst met koffie en thee
16:45-17:45 uur Borrel(met verloting!) en netwerken
Aanmelden voor vrijdag 4 oktober 2019!
De komende VIenG Themadag staat in het teken van innovatieve toepassing van techniek!
Van (nieuwe) mogelijkheden, devices en apps tot beleid, eisen en randvoorwaarden zoals Security.
Als vanouds in de vertrouwde Soesterduinen.
Zet het in je agenda en tot 21 juni !
Jullie VIenG Bestuur.
Hierbij gaat het om de vraag hoe bedrijven denken over samenwerking met instellingen, patiënten, zorgverzekeraars, gemeenten, maar ook met andere leveranciers. Binnen dit thema vragen wij sponsoren wat de visie is hierop en wat de zorgsector in 2019 aan ontwikkelingen en innovaties mag verwachten.
Op vrijdag 23 november was de themadag in het teken van Innovatie. We mochten die dag te gast zijn bij de firma Huawei in Amsterdam. Uiteraard hoorden we de visie van Huawei op ontwikkelingen in de gezondheidszorg maar natuurlijk hadden we ook nog een aantal andere interessante sprekers bereid gevonden om hun kijk op innovatie in de zorg met ons te delen.
Op vrijdag 5 oktober was er weer de jaarlijkse goedbezochte EPD dag op onze bekende lokatie in Soest. Het EPD is ondertussen gemeengoed geworden. Elke zorgverlener heeft ondertussen een volledig uitgerold EPD in gebruik. De Nederlandse markt voor de ziekenhuizen is vrijwel verdeeld tussen Chipsoft en Epic. Maar wat hebben we als patiënt nu eigenlijk aan het EPD? Wat merken ervan en worden mijn gegevens als patiënt nu al uitgewisseld tussen ziekenhuizen als ik daar toestemming voor heb gegeven? Hoe zit het met de beveiliging van dergelijke systemen? Kan ik mijn eigen PGO nu al koppelen? Werken ziekenhuizen allemaal met een eigen PGO, heb ik straks als patiënt meerdere PGO‘s? Dit was onderwerp van gesprek tijdens deze zonovergoten themadag waarbij we opnieuw kennis van binnenuit hebben gedeeld.
15 juni was er de VIenG Themadag, op onze vertrouwde locatie met als onderwerp "de Overdracht van Zorginformatie in de keten".
Er was een boeiend programma en behalve de nodige presentaties ook voor het eerst een mini-workshop waarbij vooral het uitwisselen van ervaringen als nuttig doel werd ervaren.
We combineerden de kennis van binnenuit met inspiratie van buiten - van buiten onze sector dus. Er kwamen interessante staaltjes uit de sector langs van de nodige nieuwe ontwikkelingen die kansen bieden voor het effectief overdragen van informatie in keten en regio.
Verslagen van de themadagen zijn te lezen op deze pagina (alleen voor de leden).
Bent u werkzaam in de gezondheidszorg en is ICT een belangrijk onderdeel van uw functie? Wilt u buiten uw eigen organisatie kijken? Wilt u kennis en ervaring delen met vakgenoten?