Welkom!

kennis van binnenuit

Nieuws

vanuit de VIenG

Evenementen

netwerken en kennis

Sponsoren

overzicht en links

Ron's column

kennis van buiten

Inloggen  \/ 
x
Lid worden
x

Nieuws

Bijblijven op het vlak van zorgICT met korte interessante webinars?

Volg dan de MICx webinars!

Het MIC (Medisch Informatica Congres) wordt jaarlijks georganiseerd en trekt honderden deelnemers. Omdat een fysiek evenement ook in 2021 waarschijnlijk nog niet georganiseerd kan worden, worden het komend half een aantal webinars georganiseerd: de MICx. Deze webinars met actuele onderwerpen op zorgICT gebied worden ingevuld door de MIC consortiumpartners: IHE Nederland, MIM, NVKI, RSO Nederland, VIenG, V&VN/CNIO en de VMBI.

De virtuele bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats, op de laatste woensdag van de maand, van 16-17 uur. De data voor de bijeenkomsten zijn: 27 januari, 24 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni.

Meer informatie en inschrijven via de website.


Themadag de grenzen aan het van het EPD

Op vrijdag 6 oktober 2017 organiseerde de VIenG een themadag met als titel “De grenzen aan en van het EPD”.

In de afgelopen jaren heeft de VIenG op haar traditionele jaarlijkse EPD dag vaak aandacht geschonken aan de keuze voor en de implementatie van EPD’s. Maar de grenzen van ‘het’ EPD zijn niet altijd duidelijk, het EPD ontvangt en verzamelt gegevens uit andere deelsystemen en apparaten en omgekeerd zijn er nieuwe toepassingen die putten uit de gegevens in het EPD. Een kijkje over die grenzen was het onderwerp van deze EPD dag. 

Tijdens de EPD dag ruimden we echter ook tijd in om afscheid te nemen van onze voorzitter Ron van den Bosch. Hij nam na ruim 10 jaar voorzitterschap afscheid vanwege zijn vervroegde pensionering bij het UMCG. Aan het eind van de dag werd Ron benoemd tot erelid van de vereniging als dank voor zijn inzet al die jaren.


Gezocht: verstandige IT managers met feeling voor medische protocollen en terminologie voor het bestuur van de Stichting CPF.

Stichting CPF heet voluit Stichting Clinical Protocol Foundation. In ziekenhuizen worden protocollen gehanteerd voor het behandelen van patiënten. Op de afdeling kinderoncologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is jaren geleden op initiatief van Roel Reddingius, kinderoncoloog, een systeem ontworpen om deze protocollen te automatiseren. Dat protocolsysteem beviel zo goed, dat ook alle andere afdelingen en specialismen in het Erasmus MC er nu mee werken. In Utrecht wordt momenteel het Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie opgebouwd. Ook daar zal men gebruik gaan maken van hetzelfde protocolsysteem. Roel Reddingius werkt momenteel dan ook zowel in Rotterdam als in Utrecht.

Ten einde er voor te kunnen zorgen, dat behandelprotocollen bij gebruik in meerdere ziekenhuizen uniform blijven, hebben wij vorig jaar besloten tot de oprichting van de Stichting Clinical Protocol Foundation met het oogmerk om standaardisatie en beschikbaarheid van protocollen te regelen. De protocollen database van de Stichting CPF hangt als het ware boven protocolsystemen van de instellingen. Het bestuur van de Stichting CPF bestaat momenteel uit Roel Reddingius als voorzitter en ondergetekende als bestuurslid. Wij hadden nog een ICT-er en een andere kinderoncoloog in het bestuur, maar deze hebben om verschillende redenen af moeten haken. Roel Reddingius zoekt momenteel bij collega’s naar kandidaat bestuursleden o.a. via het CMIO netwerk, terwijl ik heb beloofd om aan de IT kant rond te kijken.

En dan denk ik direct aan de VIenG. Leden van de VIenG zijn sowieso geïnteresseerd en vaak ook al kundig op het terrein van het gebruik van protocollen en terminologie in informatiesystemen en kunnen een verrijking voor ons bestuur betekenen. Wij zitten nog steeds in de aanloopfase, juist omdat wij wat pech hebben gehad met de inzet van bestuursleden. Maar ondertussen hebben wij wel al wat zaken geregeld, zoals o.a. de erkenning als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en een aanpak om verschillende soorten ‘leden’ te maken in de vorm van supporters, donateurs en sponsoren. De volledig tweetalige internet site is er al wel, maar ik ben juist vanwege de ledenplannen bezig om de site uit te breiden. Bovendien moeten er meer publicaties komen over de structuur van de protocollen database, de ontwikkelingen en het gebruik ervan.

VIenG leden of donateurs, mensen die zich aangesproken voelen en bereid zijn om mee te denken en mee te werken op bestuursniveau en daar ook zin in hebben: meld je. Iedereen mag uiteraard contact met mij opnemen, ook al is het slechts uit nieuwsgierigheid. Deel dit bericht met zoveel anderen als je zelf wilt. Het is onze bedoeling om een actief bestuur te vormen in een combinatie met meerdere informatici èn clinici, die zich achter de toch wat ideële doelstellingen van de Stichting CPF stellen en gezamenlijk pragmatisch aan resultaten werken.

Mede namens Roel Reddingius alvast hartelijk dank. Laten wij hopen, dat deze oproep tot resultaat leidt. Met vriendelijke groet, Jos Baptist, bestuurslid van de Stichting Clinical Protocol Foundation

A. van Scheltemastraat 12 NL 3351 CA Papendrecht telefoon: +31 78 61 54 671 mobiel: +31 651 170 292 e-mail: Jos.Baptist@xs4all.nl skype: jos.j.m.baptist


VIenG Nieuwjaarsbijeenkomst en sponsordag

Op vrijdag 27 januari 2017 organiseerde de VIenG een themadag voor leden en sponsoren van de VIenG. Dit was in de vorm van een nieuwjaarsbijeenkomst onder het thema "E-Health en Mobiele toepassingen in de zorg”. Binnen dit thema was aan onze sponsoren gevraagd wat hun visie is op 2017 en wat de zorgsector aan ontwikkelingen en innovaties mag verwachten. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving organiseerden in deze zelfde week (21 t/m 27 januari) de e-healthweek, daarom leek het ons een goed idee om hier op aan te sluiten.

De nieuwjaarsbijeenkomst werd opnieuw gekenmerkt door inspirerende lezingen en een interactieve netwerk bijeenkomst. 


Fijne kerstdagen en een mooi 2017!

Beste leden van de VIenG,

Allereerst natuurlijk de allerbeste wensen voor een professioneel en zeker ook privé gelukkig 2017.

Het bestuur ziet er naar uit jullie ook in VIenG-verband weer regelmatig te zien en jullie een mooi programma te kunnen aanbieden. Hopelijk zorgen jullie er van jullie kant voor dat de zaal weer vol zit, met leden en met introduce’s.

We gaan zeer waarschijnlijk komend jaar ook weer op interessant instellingsbezoek, dus ook daar: wees erbij !

We starten het VIenG jaar op 27 januari met onze Sponsorendag – en een late Nieuwjaarsborrel. Dit jaar staat de Sponsorendag in het teken van E-Health / Mobile Health (informatie-uitwisseling). We vragen sponsoren bijdragen met hun visie en inhoud t.a.v. de relatie professional–patiënt/klant.

Op 12 mei houden we een Themadag, misschien binnen een instelling (het kijkje in de keuken), rond een onderwerp op de grens van I en A.

6 oktober is weer de grote dag waarop we allemaal weer gaan kijken en luisteren naar en discussiëren over de laatste inzichten en ontwikkelingen rond het EPD en ECD.

De laatste themadag in november is nog in de ontwerpfase maar verder nieuws volgt natuurlijk.

Zet de data alvast in jullie agenda’s en mobiliseer ook waar toepasselijk je introduce’s! Als “default”-locatie gaan ook komend jaar weer in de SoesterDuinen bij elkaar komen.

Tot in 2017!


Themadag 25 november as.: 105 miljoen: wat gaan we er mee doen? + ALV

Op vrijdag 25 november 2016 organiseert de VIenG een themadag over mogelijkheden voor de besteding van de 3 x 35 miljoen beschikbaar vanuit het VIPP project (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Stimuleringsgelden voor verbetering van medicatie veiligheid, koppelingen EPD met PGD, E-health toepassingen: portals / app’s en verbetering van de digitale relatie met de patiënt (meer invloed en regie). Het dagprogramma bevat daarmee onderwerpen die direct of indirect een relatie tot de te realiseren doelstellingen hebben en die daarmee voor VIPP subsidieaanvragen van toepassing zullen zijn. Het programma vind je in de kalender.

Laat je op deze dag diepgaand informeren door adviseurs en collega’s en pak de kansen om samen maximaal te scoren! Natuurlijk is er voldoende gelegenheid voor netwerken, zowel in de pauzes en aan het eind bij de netwerkborrel. Dit keer geen diner ter afsluiting.

Het wordt weer een volgepakte interessante dag. We zien elkaar 25 november in het NVZ-gebouw, Oudlaan 4 in Utrecht – en “introducé mee: goed idee!”


Op vrijdag 7 oktober 2016 organiseert de VIenG voor de 10e keer de EPD/ECD dag

Vrijdag 7 oktober staat weer in het teken van de jaarlijkse VIenG EPD-dag. Voor deze dag is een zeer aantrekkelijke agenda samengesteld waarbij de ervaringen worden gedeeld van implementaties van EPD. We laten ook een arts aan het woord om zijn/haar ervaringen met ons te delen. Het tweede deel van die dag gaan we in op innovatie binnen de Zorg in relatie met EPD. Wat zijn de innovaties bij ziekenhuizen en hoe gaan EPD leveranciers hiermee om. Welke innovaties kunnen we de komende jaren verwachten. Kortom een zeer aantrekkelijke agenda om zeker je agenda voor vrij te houden. Tussendoor zijn er diverse netwerkmomenten. Het afsluitend diner completeert de dag.

Zie de kalender voor meer informatie. Het programma volgt zo spoedig mogelijk.


Ricoh-open

Met veel plezier nodigen wij u uit voor het exclusieve Ricoh Open, het enige internationale gras tennistoernooi in Nederland. Een platform waar topsport en business samenkomen en verbinden. 
Trots presenteren wij een gevarieerd programma rondom het thema ‘Werken & Leven. Nu en in de toekomst’. U bent welkom van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni. Om op 1 dag naar keuze de Open WorkSpace in het Autotron te ervaren, inspiratiesessies bij te wonen of tennis te kijken.

Het terrein en het Autotron in Rosmalen zullen in deze week een bruisende hub zijn met vernieuwende, open werkplekken, netwerkfaciliteiten, een expo met de laatste technologieën op het vlak van werk, verrassende presentaties en boeiende kennissessies.

Laat u inspireren door de topsprekers Menno Lanting, Sander Duivestein, Nicky Hekster en Farid Tabarki. Zij geven hun kijk op de belangrijkste technologische ontwikkelingen en de impact hiervan op onze manier van (samen)werken, denken en leven. Ricoh specialisten nemen u mee op een reis langs diverse thema’s die helpen om anders en slimmer te werken en daarmee tijd te creëren voor wat er écht toe doet: in werk en privé.

Door in te schrijven voor de sessies krijgt u automatisch toegang tot de tenniswedstrijden die plaats vinden om 11.00u, 12.30u, 14.30u en 16.30u. Wij hopen uw aanmelding te ontvangen onder vermelding van code 024F en u te ontmoeten op het Ricoh Open; waar tennis en business samenkomen.

Wij hopen dat u bij dit bijzondere event aanwezig kunt zijn. Meld u gezien het beperkte aantal plaatsen z.s.m. aan via deze link.

(http://inspire.ricoh.nl/ricoh-open-programma)

Voor vragen, neem gerust contact op met events@ricoh.nl.


Valori seminar: 'Mei een Zorg' op donderdag 19 mei as.

Op donderdag 19 mei wordt de eerste editie van 'Mei een Zorg' georganiseerd. Dit is een bijeenkomst voor zorginstellingen waarin kennis over ICT in het algemeen en informatie- én testmanagement in het bijzonder met elkaar wordt gedeeld. Het thema van deze dag is Privacy en veiligheidsmanagement. Iedereen weet dat beveiliging van gegevens belangrijk is, maar wat gebeurt er als ongenode gasten toch toegang krijgen tot persoonsgegevens? Wat moet je dan doen, en wat juist niet? Hoe voorkom je een slecht imago? Om antwoord te krijgen op deze vragen kun je zelf meedoen met de Security Game. Valori organiseert deze game in samenwerking met Brenno de Winter, onderzoeksjournalist met een bijzondere specialisatie in IT-beveiliging en privacy. Deelname aan 'Mei een Zorg' is gratis; een geweldige kans om je know-how op het gebied van privacy en veiligheidsmanagement in de zorg te optimaliseren. Ben jij met jouw team de hacker te slim af? Denk eens anders, denk gerust ‘Mei een Zorg’...

Meedoen? Aanmelden kan via onderstaande link:

Mei een Zorg, 19 mei 2016


App ontwikkeling in de zorg wacht op nieuw initiatief

Het initiatief meedenken over App-ontwikkeling in de zorg heeft weinig reacties opgeleverd en wordt voorlopig gestaakt.

Wat is de oorzaak hiervan?

De bedenker van dit initiatief, Richard Kamman, heeft inmiddels een nieuwe functie aanvaard en aangegeven voorlopig geen tijd te kunnen steken in verdere uitwerking van dit initiatief. Dit gegeven en het aantal reacties uit de zorginstellingen heeft het bestuur van de VIenG doen besluiten het initiatief voorlopig te parkeren tot er zich via de leden een nieuw initiatief aandient.

Wat was het oorspronkelijke idee?

Op vrijdag 30 oktober 2015 lanceerde de VIenG tijdens het Medisch Informatie Congres 2015 in de Koningshof te Veldhoven het initiatief om door samenwerking tussen zorginstellingen zelf app's voor de zorg te (laten) ontwikkelen. Ter plekke leek er belangstelling voor te zijn. Leden konden zich vanuit hun zorginstelling opgeven om mee te denken en mee te doen met dit initiatief. Vooralsnog was de eerste stap een brainstormsessie voor medewerkers van zorginstellingen, (nog) niet voor leveranciers.


ConhIT 19 t/m 21 april

De VIenG heeft van de Duits-Nederlandse Handelskamer een aankondiging ontvangen voor de ConhIT, waarschijnlijk de grootste zorg en ICT beurs en congres van Europa. Deze wordt 19 t/m 21 april gehouden in Berlijn. Verdere informatie (inhoud, prijzen, etc.) via de site van de beurs: www.conhit.com. Nb. een deel van de presentaties is in Duits.

Laat het ons even weten als je gaat, we zijn benieuwd naar ervaringen.


LUSTRUMVIERING 20 JAAR VIENG!

As. vrijdag 22 april 2016 viert de jarige VIenG zijn vierde lustrum. Op 3 november 1995 was de oprichtingsvergadering en op 31 mei 1996 passeerde de oprichtingsakte bij de notaris.

We vieren deze gebeurtenis met een bijzondere themadag voor de leden én hun eventuele introducés. Dat doen we niet op onze vertrouwde locatie de Soesterduinen, maar dit keer in CORPUS Reis door de Mens in Oegstgeest.

We hebben gekozen voor een combinatie van lezingen, een informatief gedeelte met een duidelijke link naar onze sector en een actieve ontspanning als overgang naar het diner. Hiermee denken wij een aantrekkelijk programma te kunnen bieden waar de deelnemers met plezier op terug kunnen kijken.

Als u ons komt feliciteren met ons 20 jarig bestaan, zijn wij degene die u met een voor deze dag toepasselijk cadeautje naar huis laten gaan. Natuurlijk niet voordat u heerlijk met ons heeft gedineerd om te voorkomen dat u in de file staat.

Het thema en de agenda van de dag maken we binnenkort bekend. U komt toch ook naar deze VIenG-dag? Hou de evenementenpagina: Lustrumbijeenkomst 20 jaar VIenG! in de gaten!


Nieuwjaarsbijeenkomst en sponsordag

Op vrijdag 29 januari 2016 houdt de VIenG weer zijn jaarlijkse sponsordag, waarbij een tiental sponsoren hun visie op 2016 presenteren. Naast presenterende sponsoren zullen er ook sponsoren zijn met een kleine stand. In ieder geval is er voldoende gelegenheid om te netwerken. De dag wordt weer afgesloten met een diner. Voor meer informatie zie de evenementenpagina: Sponsordag


Zorg ICT Kennisuitwisseling: altijd en overal via Yammer!

Tijdens onze laatste bijeenkomst van 27 november jl. hebben we de introductie van het VIenG-Yammer platform reeds aangekondigd.

Gratis kennisnetwerk
Het Yammer-platform maakt het mogelijk om Zorg ICT gerelateerde vragen, in 1 keer, aan alle aangesloten VIenG-leden te stellen zodanig dat je op effectieve wijze kennis kunt nemen van hun praktijkervaringen.
Zeker bij de start van een nieuw project of bij de aanbesteding van een grote opdracht is het wijs om hiervoor tijdig je oor te luister te leggen bij je collega’s, zodat het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden.
De VIenG leden kunnen je wellicht helpen. Op deze wijze kan er een extra bijdrage worden geleverd aan de kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing van de Nederlandse zorg.

Wat moet je hiervoor doen?

  • - Je hebt een Yammer-account nodig, Yammer is van Microsoft.
  • - Een account kun je maken op http://www.yammer.com.
  • - Ga naar de pagina https://www.yammer.com/leden-vieng/
  • - Vraag toegang, als je lid bent van de VIenG wordt je toegang verleend
  • - Log in op Yammer of op de VIenG website en klik onder het tabblad ‘ Leden’ op ‘ Yammer’. Log in met je Yammer account en doe mee.
  • - Is de browser wat gedateerd, dan is Yammer ook via je smartphone of tablet bereikbaar
  • - Door de Yammer app ook op je mobiel te installeren ben je in staat om alerts te ontvangen van meldingen over conversaties van VIenG-leden

Hoe meer VIenG-leden zich hier op aansluiten des te waardevoller dit VIenG-platform zal zijn! Probeer het uit en gebruik het!


Meedenken over app-ontwikkeling in de zorg?

Op vrijdag 30 oktober 2015 lanceerde de VIenG tijdens het Medisch Informatie Congres 2015 in de Koningshof te Veldhoven het initiatief om door samenwerking tussen zorginstellingen zelf app's voor de zorg te (laten) ontwikkelen.

Als u vanuit uw zorginstelling mee wilt denken en doen met dit initiatief, meldt u dan voor een eerste brainstorm sessie aan via deze link. U wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd over datum en deelnemers van deze eerste brainstorm sessie. Vooralsnog is de brainstormsessie voor medewerkers van zorginstellingen, (nog) niet voor leveranciers.


Vrijdag 27 november is de volgende themadag +ALV

Op vrijdag 27 november 2015 organiseert de jarige VIenG een themadag over de inrichting van de werkplek en de telefonie in een zorginstelling, met als thema
"De digitale werkplek voor data en spraak".

Behalve aan de inrichting van het beheer van de gebruikelijke PC werkplek met een ‘Thin Cliënt’ en ‘Fat Cliënt’ komt ook de mobiele werkplek aan de orde: laptop, tablet en smartphone.

Ook besteden we aandacht aan de inrichting van het telefonieverkeer.

Zie de kalender voor meer informatie en het programma.


Dinsdag 3 november bestaat de VIenG 20 jaar!

Beste vrienden van de VIenG,

Wanneer je ècht gaat opruimen –en dat ben ik nu aan het doen- dan kom je van alles tegen uit het verleden. Zo heb ik de documenten van de VI&G teruggevonden uit de beginperiode. Het leuke daaraan is, dat ik heb moeten constateren, dat de VI&G bijna jarig is en op 3 november 20 jaar wordt. Voor ons eigen gemak hebben wij altijd de datum van het passeren van de oprichtingsakte van de notaris aangehouden t.w. 31 mei 1996.

Maar in die akte is vermeld, dat op drie november negentienhonderdvijfennegentig in het Overvechtziekenhuis te Utrecht de oprichtingsvergadering plaats vond van de VERENIGING INFORMATICA & GEZONDHEIDSZORG (VI&G). Maar dat is niet het enige. JosBaptistWant die oprichtingsvergadering werd gevolgd door een algemene ledenvergadering gehouden op negentien januari negentienhonderdzesennegentig waar werd besloten de statuten van de vereniging in een notariële akte vast te leggen.

Dus alvast voor 3 november van harte gefeliciteerd met de 20e verjaardag van de VI&G, tegenwoordig de VIenG. Bijgaand een PDF scan van de agenda en het verslag van de oprichtingsvergadering. Leuk om te lezen.

Met vriendelijke groet, Jos Baptist (red: erelid en oprichtingsdagvoorzitter)


MIC2015 29 - 30 oktober 2015 Koningshof Veldhoven

De VIenG houdt een presentatie op het MIC – vrijdagochtend in de plenaire sessie in de grote zaal ! Het wordt een zeer interessant verhaal in samenwerking met Richard Kamman, met als onderwerp: ICT apps in de zorg - dat kunnen we samen toch beter?? En let op: na 20 september is de voorinschrijving MIC voorbij en gelden de hogere toegangsprijzen, gelukkig krijgen de VIenG-leden van de organisatie van de MIC een korting van 10% op de inschrijfprijs! Schrijf in het Opmerkingenveld bij het inschrijfformulier: Volgens afspraak: lid VI&G – 10% korting.

Zie de laatste VMBI-nieuwsbrief voor een globaal Mic-programma overzicht

Het VIenG bestuur.

Tot MIC !


Op vrijdag 2 oktober 2015 organiseert de VIenG voor de 9e keer de EPD/ECD dag

Deze dag staat in het teken van de “Baten” van een EPD/ECD en hoe “Cash” je die baten ook echt?"

Een negental sprekers geeft hun visie op dit thema. Van een overzicht van de ontwikkelingen op dit gebied tot detailinformatie uit enkele instellingen wordt dit onderwerp breed besproken. Tussendoor zijn er diverse netwerkmomenten en afsluitend aan de dag vind er een discussie plaats tussen de sprekers en de zaal. Het afsluitend diner completeert de dag.


Op vrijdag 5 juni 2015 organiseert de VIenG een bedrijfsbezoek voor leden van de VIenG aan het Maasziekenhuis Pantein in Beugen.

Het thema van dit bezoek was: "ICT als medisch hulpmiddel".

ICT is volgens de IGZ tegenwoordig in sommige gevallen een medisch hulpmiddel, in de praktijk zien we dat natuurlijk al lang terug en dat heeft consequenties voor keuzes infrastructuur, keuzes beheer en eisen waaraan de ICT organisatie aan moet voldoen.
Het nieuwe Maasziekenhuis wilde een geavanceerd IP-netwerk. Een netwerk dat niet alleen als puur datanetwerk moest gaan dienen, maar dat de centrale levensader zou worden voor alle activiteiten, afdelingen en onderdelen van het ziekenhuis. Door middel van een drietal lezingen en een uitgebreide rondleiding in het ziekenhuis konden de leden zien hoe het ziekenhuis dit had georganiseerd.


tools4ever.jpgortec.jpgausserhoferbos.pngqsight.jpgiqmessenger.pngveeam.jpgeverywhereim.jpgi3-groep.pngafas-software.jpgenovation.jpgictz.jpgnorisk.jpgchipsoft.pngcentric.jpgdragon1.jpgbeterhealthcare.jpgpinkroccadezorg.jpginview.jpgrvc.jpgopenline.pngvosko.jpgquint-wellington-redwood.jpgsectra.jpginfozorg.jpgdna.jpgwinvision.jpgcapgemini.jpginforeports.jpgmediware.jpgimprivata.jpgfirstresultancy.jpgmitopics.pngcuravista.pnglinkassist.jpgcam.jpgicon.jpgcsc.jpgbizzdesign.jpgsmartaim.jpgascom.jpgservitect.jpgamac.jpgtruecom.jpgstrict.jpgh2wpartners.jpg